Característiques de les varietats de tipus tradicional

Quatre són les varietats de tipus tradicional que l'Associació de Criadors de la Raça de Gallina penedesenca des de l'any 2008 està impulsant.

La varietat Negra

En la varietat Negra els pollets són negres amb blanc a la zona ventral, a les puntes de les ales i a la cara. És normal que la pell de la totalitat o part dels dits dels pollets sigui blanca.

 

El plomatge juvenil, tant en el mascle com en la femella, és esquitxat de blanc en aquelles zones en què era blanc el plomissol del pollet. Els adults acaben sent completament negres amb les potes negre pissarra i les plantes blanques.

La varietat Blat

En la varietat color Blat els pollets són blanc esgrogueït amb les potes blanques; tenen la major part de les vegades una taqueta marró damunt del cap i sovint també alguna resta del mateix color en el dors. En el plomatge juvenil també comença el dimorfisme sexual en color: la polleta és d’un to salmó clar amb un contrast entre el plomatge dorsal i el ventral que és bastant més clar; el pollastre combina el roig i el negre en el dors, la zona ventral que va des del cap fins a la cloaca és negra, i es pot trobar alguna ploma roja a l’alçada de l’abdomen; en els pollastres joves és característic el color blanc que va des de la gola fins el pap.

 

La gallina conserva els mateixos colors que la polleta, però el gall es torna del mateix color que el de la varietat aperdiuada i és difícil diferenciar-los, ja que els dos prenen el color del gall salvatge. Només pel color del subplomissol, que en aquest cas és blanc en lloc de gris, i pel color de l’esperó, que és blanc en lloc de negre, és possible de diferenciar-los. Les potes d’aquesta varietat són de color pissarra clar.

La varietat Aperdiuada

En la varietat Aperdiuada els pollets són esblanqueïts amb les tres ratlles marrons al dors, taques del mateix color damunt del cap i una ratlleta a banda i banda de la cara seguint la línia de l’ull; les potes són fosques. En el plomatge juvenil ja comença el dimorfisme sexual en el color, la polleta és daurada amb franges negres paral·leles en cada ploma i més o menys esquitxades de negre les caudals i remeres.

 

El pollastre té la mateixa coloració en el dors, però el pit és negre esquitxat de roig. Els adults presenten un dimorfisme sexual ben marcat. La gallina conserva les mateixes tonalitats de color que la polleta, però les franges negres paral·leles es converteixen en franges el·líptiques més o menys ben marcades, el subplomissol és gris. El gall tendeix a tenir el pit completament negre, a voltes amb alguna ploma roja (que sol desaparèixer passats els 6 mesos de vida), la capa és daurada i el subplomissol gris. Les potes són de color pissarra.

La varietat Barrada

En la varietat Barrada el dimorfisme sexual en el color ja comença en el plomissol dels pollets, la femella és marró amb una taca blanca damunt del cap i el mascle és marró molt esblanqueït a la zona dorsal. Els colors de base dels joves i adults són com els de la varietat aperdiuada però una mica més pujats de color en la femella; ara bé, aquí s’afegeixen franges clares o esblanquïdes en tot el cos.

 

Les polletes són blanques, ja que el mateix factor genètic que produeix les franges blanques en el plomatge i les marques blanques dels pollets, impedeix que els pigments negres es dipositin damunt la pell de les potes, mostrant el seu color de base que és blanc; és possible, però, de trobar alguna taca pissarra.