La Fira del Gall

Temps era temps. Des de Vilafranca i per tota la Vegueria Penedès, s’ofereix una fira que és tradició i cultura. Una fira que l’any 1991 va celebrar el seu 800 aniversari. Vilafranca havia tingut dues fires d’aviram, la del 21 de desembre i una altra el mes d’agost, quan s’havien acabat les feines de la sega i batuda dels cereals i com a pòrtic de les festes de la celebració de la collita.  

Gràcies al turisme, ara no és el Penedès el que, per Sant Tomàs, va a Barcelona a vendre els seus galls i altres peces d’aviram per omplir les taules nadalenques, ara és Catalunya la que s’acosta al Penedès, a Vilafranca, per gaudir del Gall del Penedès.

 

Una Fira que se celebra el cap de setmana abans de les festes de Nadal, acompanyada d’una gran oferta lúdica tant des del punt de vista gastronòmic com des del punt de vista festiu. La mostra ofereix la cuina més tradicional i també més innovadora amb l’aviram com a gran protagonista, i s’acompanya amb els vins negres de la DO Penedès. 

Una imatge a destacar, la del Gall del Penedès, la raça autòctona penedesenca, entre pollastres, capons i ànecs de diverses procedències, hi ha aviram per a tots els gustos. És l’única fira d’aviram en què el visitant pot triar una peça viva, el gall, convenientment anellat amb el número d’identificació, i al cap d’unes hores prendre-la morta, desplomada i eviscerada, a punt de posar a la cassola.