IGP Gall del Penedès

Desprès de més de deu anys de treball i propostes diverses de l’Associació de Criadors i de la col·laboració tècnica i econòmica del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) va publicar el dia 5 de setembre del 2014, al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), l’anunci pel qual es dóna publicitat a la sol·licitud de registre de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Gall del Penedès en el registre comunitari de Denominacions d’Origen Protegides (DOP) i Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP). 

El producte emparat per la IGP Gall del Penedès és la carn fresca de pollastre (mascle i femella) de la varietat Penedesenca negra millorada. És un animal de creixement lent, molt rústic, amb bona vitalitat, de tipologia corporal mediterrània, lleuger i de producció de carn pesada. Resistent a la calor i al fred. La producció del Gall del Penedès es basa en les pràctiques tradicionals de cria particulars de la zona, que s’han anat transmetent durant generacions de pares a fills tot mantenint una alimentació vinculada a la tradició vitícola de la zona de producció

Actualment els criadors han adaptat les pràctiques tradicionals, han inclòs granet de raïm en la formulació del pinso com a ingredient diferencial de la dieta i crien els animals amb accés a parcs exteriors durant tot l’any. Una criança que dóna a la carn del Gall del Penedès unes característiques organolèptiques i de textura lligada a aquesta zona de producció.