Premsa

En aquest apartat us destacarem algunes publicacions, notes de premsa, articles interessants,... relacionats amb l'Associació de Criadors de la raça de gallines penedesenca.

El gall del Penedès s'ha convertit en una referència culinària de primer nivell en el conjunt del país gràcies a l'esforç i el treball que han dut a terme en els últims anys criadors i comercialitzadors. L'obtenció del qualificatiu IGP (Identificació Geogràfica Protegida) va ser un primer pas molt transcendent que, posteriorment, s'ha anat consolidant arran de l'aposta decidida per la qualitat del producte. Segueix llegint.

La família Ferré són productors de galls negres del Penedès criats a l'aire lliure, sota la marca de La Besàvia. Segueix llegint.

Recepta de Cal Pere del Maset "Gall del Penedès amb préssec de Sant Pau d.Ordal" Minut 41"a España Directo

Mira el vídeo aquí

 

 

 

 

 

 

 

 

Dossier Tècnic

Formació i assessorament al sector agroalimentari

Plat de Festa Major

La publicació d’aquest Dossier Tècnic té com a objectiu recopilar diferents aspectes de la producció avícola de carn catalana i tractar as- pectes de tipus sanitari, de benestar animal, de millora de la producció i qualitat sanitària, i de co- mercialització. 

Descarrega't el dossier aquí

 

 

 

 

 

 

 

 

Plat de Festa Major, és una nova iniciativa gastronòmica impulsada pels ajuntaments de Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú, que neix per divulgar la combinació d’aquestes dues exquisideses de la zona com a ingredients estrella de la gastronomia de Festa Major.

Els grups de restauradors Vilafranca Ve de Gust! i Menja’t Vilanova s’uneixen per reivindicar a les seves cartes dos productes de proximitat de qualitat com a protagonistes de la gastronomia de les Festes Majors dels dos municipis.

Un dels productes més característics del Penedès com és el Gall Negre, amb una carn de finesa exquisida, molt apreciada pel seu gran valor gastronòmic, s’uneix amb el sabor més mediterrani de la Gamba Vermella de Vilanova, possiblement un dels crustacis més apreciats del món. 

Cadascun dels restaurants participants combinarà segons la seva creativitat els dos productes en un autèntic Plat de Festa Major que reivindica i alhora reinventa el receptari tradicional de mar i muntanya.

Els plats de Festa Major creats pels restaurants participants estaran disponibles a les seves cartes durant el període de la campanya:

Als 12 restaurants del col·lectiu Menja’t Vilanova: Vilanova i la Geltrú del 18 de juliol al 7 d’agost del 2016.

Als 8 restaurants Vilafranca Ve de Gust!: Vilafranca del Penedès del 22 d’agost a l’11 de setembre.

El Consell Regulador de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Gall del Penedès s'ha proposat millorar el posicionament del producte i desestacionalitzar-ne el consum més enllà de les festes de Nadal. Per fer-ho, aquest dimarts ha signat un conveni amb la Fundació Alícia, especialitzada en la recerca en l'àmbit de la gastronomia, per tal d'impulsar el consum i fer que el Gall del Penedès guanyi visibilitat i, sobretot, prestigi.
 

Segueix llegint aquí

 

 

 

 

 

 

 

 

ENTREVISTA a Carlos Herrero: “No hi ha gaires fires amb el nivell de qualitat que té la Fira del Gall de Vilafranca”

Carles Herrero Nadal (Sant Quintí de Mediona, 1982) va prendre el relleu de la presidència de l'Associació de Criadors de la Raça de Gallina Penedesenca el passat gener i aquesta serà la primera Fira del Gall que viurà al seu capdavant. Des de fa vuit anys és criador de galls a la granja quintinenca de Cal Nadal, des de la qual va viure un dels èxits més importants en l'avicultura local: l'assoliment de la Identificació Geogràfica Protegida (IGP) Gall del Penedès.

​Més informació aquí

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicació avui en el DOUE
de la inscripció de la IGP Gall del Penedès

Avui ha sortit publicada la  inscripció al registre de DOP i IGP de la IGP Gall del Penedès. 

 

A partir d’aquest moment  IGP Gall del Penedès està reconegut a tota Europa!!

 

Ja no es pot utilitzar el nom de gall del Penedès en l’etiquetatge si el producte no està certificat com IGP

 

El Penedès, 14 de juny 2016

 

REGLAMENTO DE EJECUCIÓN (UE) 2016/929 DE LA COMISIÓN

de 1 de junio de 2016 por el que se inscribe una denominación en el Registro de Denominaciones de Origen Protegidas y de Indicaciones Geográficas Protegidas [Gall del Penedès (IGP)]

LA COMISIÓN EUROPEA, Visto el Tratado de Funcionamiento de la Unión Europea, Visto el Reglamento (UE) n.o 1151/2012 del Parlamento Europeo y del Consejo, de 21 de noviembre de 2012, sobre los regímenes de calidad de los productos agrícolas y alimenticios ( 1 ), y en particular su artículo 52, apartado 2,

Considerando lo siguiente:

(1) De conformidad con el artículo 50, apartado 2, letra a), del Reglamento (UE) n.o 1151/2012, la solicitud de registro de la denominación «Gall del Penedès» presentada por España ha sido publicada en el Diario Oficial de la Unión Europea ( 2 ).

(2) Al no haberse notificado a la Comisión ninguna declaración de oposición de conformidad con el artículo 51 del Reglamento (UE) n.o 1151/2012, procede registrar la denominación citada.

HA ADOPTADO EL PRESENTE REGLAMENTO:

Artículo 1 Queda registrada la denominación «Gall del Penedès» (IGP). La denominación contemplada en el párrafo primero identifica un producto de la clase 1.1, «Carne fresca (y despojos)», del anexo XI del Reglamento de Ejecución (UE) n.o 668/2014 de la Comisión  ( 3 ).

Artículo 2 El presente Reglamento entrará en vigor a los veinte días de su publicación en el Diario Oficial de la Unión Europea.

El presente Reglamento será obligatorio en todos sus elementos y directamente aplicable en cada Estado miembro.

Hecho en Bruselas, el 1 de junio de 2016.

Por la Comisión, en nombre del Presidente, Phil HOGAN Miembro de la Comisión

Dol al Penedès per la mort del Dr. Amadeu Francesch, autèntic "pare" de la raça de gallines penedesenca

El dimecres de la setmana passada ens deixava el genetista i recuperador, entre altres, de la raça de gallines penedesenca, el qual en el seu moment (a principis dels 90) en va fixar els patrons genètics de les seves quatre varietats pures (aperdiuada, barrada, blat i negra) com també va establir el perfil de la Negra Millorada, el conegut Gall del Penedès (i les seves varietats; Capó, Pularda i Polleta) d'un sabor i textura inigualable.

De fet, l'estudi genètic de la raça de gallines penedesenca va ser la tesi doctoral en Biologia Genètica del Dr. Amadeu Francesch i des del seu càrrec de director del Subprograma de Genètica Avícola al centre de Mas Bover de l'IRTA-Institut de Recerca Tecnoalimentària de la Generalitat, ha vetllat tothora pel compliment i millora dels procediments de criança i establiment dels codis de control genètic de la raça.

Vinculat a la Fira del Gall de Vilafranca del Penedès des de la seva recuperació a final dels 80, no ha faltat mai a la cita del prenadal vilafranquí, darrerament com a president del Jurat del Concurs de Raça Penedesenca.

Una de les darreres i cabdals aportacions d'Amadeu Francesch ha estat la incorporació del granet de raïm a la dieta de la Penedesenca, després de mesos i mesos d'estudis i proves, fet que va ser determinant per a l'obtenció de la IGP-Indicació Geogràfica Protegida que des de fa uns mesos gaudeix la Raça Penedesenca. Aquest fet va ser recollit per les principals revistes avícoles mundials, com la prestigiosa British Poultry Science.

El millor homenatge que el Penedès i la seva capital Vilafranca pot fer al Dr Amadeu Francesch, és afavorir el rigor i la continuïtat que des de fa més de 25 anys ell va imprimir en l'estudi i la consolidació de la raça. Un patrimoni històric i genètic, viu i puixant, que tenim l'obligació i el deure de preservar i mantenir,

 

 El Penedès, 6 de juny 2016

7è concurs exposició 
de raça de gallina Penedesenca
1r concurs del millor color 
de closca d'ou de la gallina Penedesenca

El passat dissabte, dins dels actes de la Fira del Gall 2015, es va celebrar a l’Hotel Domo de Vilafranca l’entrega dels premis del 7è Concurs-Exposició de Raça de Gallina Penedesenca i 1r Concurs del millor color de closca d’ou de la Gallina penedesenca.

Els premis, que van ser entregats per l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, i la regidora Dolors Rius van ser els següents:

- Premi Gallina Negra Millorada: Mª ANTONIA UDINA dels MONJOS.

- Premi Gall Negre Millorat: RAFA MOLINER de CASTELLVÍ DE LA MARCA.

- Premi Gallina Negra Tradicional: MARIA GRAU, de PACS DEL PENEDÈS. - Premi Gall Negre Tradicional: JORDI GUIRAO, del PLA DEL PENEDÈS.

- Premi Gallina Aperdiuada Tradicional: Mª ANTONIA UDINA, dels MONJOS.

- Premi Gallina Barrada Tradicional: JOAN CASELLAS, d’ALBINYANA.

- Premi Gall Barrat Tradicional: JOAN CASELLAS, d’ALBINYANA.

- Premi Gallina Blat Tradicional: JOAN CASELLAS, d’ALBINYANA.

- Premi Gall Blat Tradicional: CARLES HERRERO de SANT QUINTÍ DE MEDIONA.

- Premi a la mostra d’ous de Gallina Penedesenca amb més intensitat de color: Mª ANTONIA UDINA dels MONJOS.

 

Pere Regull, batlle de Vilafranca, va agrair a tots els guanyadors la gran feina que estan realitzant per la raça penedesenca i pel manteniment d’unes tradicions. Un fet que, segons Regull, impulsa el Penedès i dinamitza la seva economia més autòctona.

 

IGP Gall del Penedès: A la tercera va la vençuda!

El Diari Oficial de la Generalitat publica avui la resolució de la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat favorable a la sol·licitud d’inscripció de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Gall del Penedès. La vigília de la Fira del Gall, ha sortit publicada aquesta notícia llargament esperada des del Penedès, avançant-se a la data que s’havia comunicat al Consell Comarcal de l’Alt Penedès que no esperava la notícia fins a mitjan del mes de gener.

 

Lluïsa Llop, vicepresidenta del Consell Comarcal i presidenta de l’Àrea de Promoció Econòmica i Comarcal, ha informat que, “un cop surti publicada la informació al BOE, es podrà comercialitzar el producte com a IGP a Catalunya i a la resta de l’Estat espanyol i el Ministeri d’Agricultura enviarà la sol·licitud a la Unió Europea”. A més, el Consell Comarcal i l’Associació de Criadors de Raça de Gallines Penedesenca començaran a treballar en la redacció del Reglament i en la constitució del Consell Regulador del Gall del Penedès amb l’assessorament del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. 

 

M. Antònia Udina, secretària de l’Associació de Criadors de Raça de Gallines Penedesenca, visiblement emocionada, ha dit que “ara és el moment de fer la crida més important, la dels restauradors. També ens caldran més productors per poder atendre la futura demanda de gall del Penedès”.

 

Francesc Olivella, president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, ha explicat que “he viscut els 3 intents d’aconseguir la IGP i... a la tercera va la vençuda! Han estat més de 15 anys fins a aconseguir-ho. (...) Ara començarem a fer campanyes de promoció que també serviran per promocionar el territori”. Olivella ha explicat que la diferència amb els dos intents anteriors ha radicat en la manera com s’ha aconseguit vincular el producte amb el territori: d’una banda, gràcies a l’estudi històric sobre la cria del gall del Penedès al territori de l’antiga vegueria de Vilafranca, fet per Joan Solé Bordes, i d’altra banda, gràcies al treball de recerca sobre els efectes de la inclusió de granet de raïm en l’alimentació del Gall del Penedès, dut a terme per l’equip del Dr. Amadeu Francesch a l’Institut de Recerta i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de la Generalitat.

 

L’estudi de Joan Solé Bordes ha estat editat pel Consell Comarcal i, juntament amb el calendari del Gall del Penedès, el repartiran els criadors de Gall del Penedès entre els seus clients amb motiu de la Fira del Gall.

 

Vilafranca del Penedès, 19 de desembre de 2014

ORDRE ARP/28/2016

ORDRE ARP/28/2016, de 16 de febrer, per la qual s'aproven el reconeixement transitori i el reglament de la Indicació Geogràfica Protegida Gall del Penedès, i es reconeix el seu consell regulador provisional. Publicat el Núm. 7066 - 25.2.2016 del Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. DEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA I ALIMENTACIÓ.

 

http://portaldogc.gencat.cat/utilsEADOP/PDF/7066/1476457.pdf

 

Un treball sobre la inclusió de granet de raïm en la dieta del Gall del Penedès, es publica en una revista científica de prestigi

El passat 3 d’agost, una de les dues revistes de ciència avícola de més prestigi a nivell mundial, la British Poultry Science, va publicar els treballs que donaren lloc a l’obtenció de la IGP Gall del Penedès incorporant granet de raïm a la dieta del gall millorat de raça Penedesenca. Es tracta d’uns treballs que, a nivell científic, van ser dirigits pel Dr. Amadeu Francesch Vidal, director d’AVIRAUT i finançats pel Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès a través de l’Associació de Criadors de la Raça de Gallines Penedesenca.

 

El granet de raïm és una matèria primera gens considerada en la nutrició avícola, però prou utilitzada tradicionalment pels camperols penedesencs com a complement de la dieta de les gallines que tenien per les masies. La riquesa proteica del granet de raïm és similar a la del blat de moro (moresc); per això es va decidir substituir un 5% de blat de moro per granet de raïm en la dieta normal que es feia servir per al gall penedesenc. Es volia comprovar com repercutia en el seu creixement. Si no el perjudicava, aleshores s’estudiaria com influïa en la composició química i en les qualitats organolèptiques de la seva carn. Això suposaria criar el Gall del Penedès mitjançant mètodes tradicionals, condició indispensable per a l’obtenció d’una IGP, a la vegada que es caracteritzaria el producte. 

 

Del treball publicat es conclou que la inclusió de granet de raïm en el pinso no va repercutir negativament en el creixement del Gall del Penedès, ni tampoc va alterar la composició química de la carn considerant proteïna i greix total. Ara bé, una anàlisi del greix a nivell d’àcids grassos va revelar que la inclusió de granet de raïm contribuïa a l’augment significatiu de la proporció d’àcids grassos insaturats sobre els saturats. Aquest fet confirma que la inclusió de granet de raïm fa encara més saludable la carn del Gall del Penedès i, a més, fa que la seva carn esdevingui més dolça, de menys gust a pollastre convencional, d’un gust més metàl·lic, de major olor a fruit sec i de més fibrositat.

 

Dilluns, 24 d’agost del 2015

 

El podeu consultar aquí 

IGP

El 19 de desembre de 2014, el DOGC (Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya), ha publicat, l'acord favorable a la sol·licitud d'inscripció Geogràfica Protegida Gall del Penedès.
Resolució AAM/2830/2014, de 2 de desembre

 

Podeu consultar el DOGC aquí

Presentació del llibre "El Gall del Penedès a l'entorn del mercat de Vilafranca"

El passat dimarts 16 de desembre del 2014, es va presentar el llibre "El Gall del Penedès a l'entorn del mercat de Vilafranca de Joan Solé Bordes"; es tractava d'avalar amb documentació història la vinculació geogràfica del Gall del Penedès, amb les comarques de l'àmbit de la Vegueria Penedès. En ple segle XXI, quan la qualitat dels productes alimentaris és un valor en alça entre els consumidors d'arreu del món, des del Consell Comarcal de l'Alt Penedès han donat suport a l'Associació de Criadors de Raça de Gallines Penedesenca, per a la consecució de la IGP Gall del Penedès.

 

I aprofitant aquest mateix acte, és va presentar també el calendari "2015 es nostres productes de la terra al plat".

 

Fulletó Fira del Gall

Al desembre del 2014 hem elaborat un fulletó per la Fira del Gall per explicar la compra de l'autèntic Gall del Penedès i, explicar les opcions de compra que s'oferteix a la fira.

El podeu consultar aquí 

Díptic 2014

Al desembre del 2014 hem elaborat un díptic sobre el Manteniment del llibre genealògic, programa de conservació i millora "in situ" de la raça de gallines Penedesenca.

El podeu consultar aquí 

Presentació del llibre
"El Gall Negre del Penedès en 67 receptes"

Amb motiu dels 30 anys de la Mostra de Cuina d’Aviram de la Fira del Gall l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès ha editat un llibre que recull en 67 receptes el patrimoni gastronòmic que s’ha anat creant al voltant del Gall Negre del Penedès al llarg de tots aquests anys. A més, el receptari esdevé a la vegada una iniciativa solidària, ja que el preu íntegre de cada publicació es destinarà al Rebost Solidari de Vilafranca.

 

El llibre ha estat coordinat pel biòleg i cuiner Francesc Murgadas, el qual s’ha encarregat de recollir totes les receptes elaborades al llarg d’aquest reguitzell d’anys, destriar-les, seleccionar-les i redactar-les. En aquest sentit, és bo dir que curiosament la Mostra de Cuina d’Aviram és fins i tot més antiga que la recuperació del mateix Gall Negre del Penedès, cosa que explica que els primers anys de Mostra pràcticament no hi hagués plats amb aquesta majestàtica au. Això, sumat al fet que dels plats dels primers anys no hi ha constància escrita, les primeres receptes que recull el llibre daten de 1991. 

 

Per a més informació podeu consultar aquest document

 

10/12/2014

Fulletó sacrificats

Al desembre del 2014 hem elaborat un fulletó per la Fira del Gall per certificar la compra de l'autèntic Gall del Penedès, explicar les característiques, la cocció i la caducitat d'aquests.

El podeu consultar aquí 

Roda premsa 13/08/2012

Roda de premsa de l’Associació de Criadors de la Raça de Gallines Penedesenca, celebrada el passat 13 d’agost del 2014, a la Granja Rural d’Espitlles.

Per a més informació